אחד הנושאים שמאוד מעסיקים אותנו בהריון, ואפילו אחד המפחידים הוא החשש להקרע. יולדות רבות שמגיעות אליי להכנה ללידה שואלות אותי אם אני ממליצה על עיסוי פרינאום.
מה זה פרינאום?
לפני שנצלול לשם, בואי נבין מה זה הפרינאום. בעברית קוראים לו חיץ וזהו האיזור הכולל את השרירים, העור והרקמות שבין הנרתיק לפי הטבעת. הרקמה נמתחת ומתרחבת על מנת לאפשר את יציאת ראשו של התינוק בשלב ההכתרה.
העיסוי עשוי לרכך ולהגמיש את הרקמה ועל ידי כך למנוע קרע בזמן יציאת ראשו של התינוק. המחקרים אינם חד משמעיים, ואני מאמינה שגנטיקה משחקת כאן תפקיד חשוב. ועדיין, כל עוד הדבר לא מעיק, הוא לא יזיק. יש לא מעט יתרונות לעיסוי גם את הרקמה לא הגיעה למתיחה האידיאלית "לפי הספר".
עיסוי פרינאום לקראת לידה
הזמן המומלץ להתחיל בעיסוי הפרינאום הינו ב 6 שבועות אחרונים של ההריון. את גם יכולה להתחיל בשבוע 34 אם אין חשש ללידה מוקדמת. נשים מדווחות על שינוי ברקמה לאחר כשבוע-שבועיים של התמדה.
את יכולה בהחלט לבצע עיסוי פרינאום עצמי, ואני אף ממליצה תחילה להתנסות לבדך, ובהמשך ניתן להיעזר בבן זוגך אם שניכם חפצים בכך ומרגישים נוח עם הסיטואציה. בחרי זמן בו את נינוחה ורגועה ויש לך את מלוא הפרטיות, רוקני את שלפוחית השתן, עמעמי אורות וחממי את החדר. ניתן לשים מוזיקה מרגיעה ברקע. אפילו את אותה מוזיקה שהיית רוצה להאזין לה בחדר הלידה. בחרי שמן לעיסוי פרינאום. שמן שקדים הוא אופציה טובה. ניתן להשתמש גם בשמן נבט חיטה אם אין לך פטריה בנרתיק. כל תנוחה בה נוח לך היא מצויינת. ניתן להניח רגל על כיסא או האסלה ולבצע את העיסוי בעמידה, וניתן בשכיבה כאשר רגלייך פסוקות ורפויות. ניתן גם לשכב בתוך אמבטיה מפנקת (ללא שמן).
אני מציעה תחילה להעזר במראה להתבונן ולהכיר את פתח הנרתיק. להניח כף יד אחת על החזה ואת כף היד על כל איזור הנרתיק, לנשום נשימות עמוקות, ולהרגיש איך הכל נרגע. המשיכי לנשום נשימות עמוקות ונינוחות. תרגלי גם כיווץ והרפייה של השרירים. הרגישי את רצפת האגן נאספת מעלה ומתרככת מטה. דמייני איך ראשו של התינוק עובר בתעלת הלידה ופתח הנרתיק ברכות ובקלות בדרכו אל אויר העולם, ואל הפגישה המשמחת איתך. ספרי לתינוק כמה את מחכה לו.
כאשר את מרגישה מוכנה טבלי את אצבעותייך במעט שמן והחדירי לפתח הנרתיק. בדקי עם איזו אצבע הכי נוח לך. התנועה צריכה להיות איטית ועדינה, דמייני שאת מציירת קרני שמש קטנות בחצי התחתון של הרקמה. אט אט מתחי עוד ועוד קרניים. המשיכי לאורך 3-5 דקות. המשיכי לנשום ולנשוף אויר באיטיות. השתהיי לרגע אם עולה מחשבה מכווצת או שמתעוררת אי נוחות. היי קשובה לעצמך ולגופך.
בן זוגך יכול לסייע לך בעיסוי. הדריכי אותו להשתמש באצבעות המורה שלו. יתכן ותהיה מבוכה בהתחלה וזה בסדר. תזרמו עם מה שמרגיש לכם נכון.
נסי לשלב את עיסוי הפירנאום מספר פעמים בשבוע, ובחרי זמן נוח למשל אחרי מקלחת, אך זכרי שזה לא צריך להרגיש "משימתי" וגם אם פיספסת יום פה או יום שם, הכל בסדר. מה שחשוב בעצם זו ההכרות עם האיזור לקראת הלידה. להתחבר אל הרקמה, להבין אותה ולנסות להרפות אותה לקראת יציאת ראשו של התינוק. זכרי כי לפעמים עיסוי יתר עלול להחליש את הרקמה.
קיימים בשוק מכשירים שנועדו לעיסוי הפרינאום כגון אפינו ופרימאם שאפשר לנסות אם את לא מתחברת לעיסוי פירנאום ידני.