מים בלידה – לגוף ולנפש

מים בלידה
תמונה של מאת: נגה שכטר. דולה ומדריכת הנקה

מאת: נגה שכטר. דולה ומדריכת הנקה

לידה כפי שאת בטח יודעת, היא לא רק תהליך פיזי, היא גם תהליך רגשי, עמוק, חושי. והמים – הם ממש כמו חיבוק. הם מרגיעים, עוטפים, מחזיקים. הם נותנים תחושת ביטחון בזמן שהגוף משתנה, בזמן שהנפש נפתחת. אני פוגשת הרבה נשים ששואלות אותי – מתי כדאי להיכנס למקלחת? האם אמבטיה יכולה להקל? ומה עם לידת מים?

החלטתי לרכז את כל המידע הזה כאן, כדי שתוכלי להבין איך המים יכולים לעזור לך בלידה שלך – גם פיזית וגם רגשית.
אני זוכרת לידות רבות בהן המים היו פשוט כמו קסם. נשים שהגיעו מתוחות וכואבות, נכנסו למקלחת חמימה או לאמבטיה, ופתאום – הגוף נרגע, הנשימה נעשתה עמוקה יותר, והכאב קיבל גוון אחר, נסבל יותר.

מקלחת או אמבטיה בזמן צירים – מתי ולמה?

אחת הדרכים היעילות ביותר להרגיע את הגוף בזמן צירים היא להיכנס למים חמימים. אני אוהבת להמליץ על זה דווקא כשמתחילים להרגיש שהכאב גובר – לא ממש בתחילת הלידה, אלא כשיש כבר התקדמות מסוימת, פתיחה של 4–5 ס"מ וצירים סדירים. מים חמים עוזרים לגוף לשחרר אנדורפינים – משככי כאב טבעיים. הם גם משחררים מתח, עוזרים להירגע, ומחזירים את האישה לנשימה עמוקה, לתחושת שליטה, לקצב הפנימי שלה.

לפעמים מקלחת טובה אפילו "שוברת צירים מדומים" – כשאנחנו עוד לא בטוחות אם זו לידה אמיתית או רק התחלה. מקלחת נעימה יכולה לגרום לצירים להירגע – או דווקא להתחזק ולהתייצב. כך או כך, אנחנו מרוויחות משהו.

הטמפרטורה האידיאלית היא בערך כמו חום גוף – 36 עד 37.5 מעלות. חמים, אבל לא רותח. אם מרגיש חום יתר, הזעה או סחרחורת – זה סימן שצריך להוריד את הטמפרטורה מעט או לצאת לכמה דקות.

המים החמימים מקלים על כאבי הגב והאגן, מרככים את רקמות החיבור, ומאפשרים לך תנועה חופשית יותר בין הצירים. לפעמים, רק עמידה תחת זרם המים החמים יכולה לעשות פלאים.

כאשר מגיעים לשלב בלידה בו ראש התינוק מתקדם בתעלה, וצוואר הרחם בפתיחה מלאה, המיילדת יכולה להציע קומפרסים של מים חמימים על הפרינאום. כאשר את בשלב השני של הלידה, שטיפה עדינה של האיזור במים חמימים יכולה לעזור לרכך את הרקמות ולהפחית את הסיכון לקרעים.

לידת מים – לידה בתוך אמבטיה

יש נשים שהולכות עם החיבור למים עוד צעד קדימה ובוחרות ללדת ממש בתוך מים. זו חוויה שונה, מאוד מיוחדת, שמעניקה תחושת רכות ובטיחות גם ליולדת וגם לתינוק. המעבר של התינוק מהרחם, שהוא בעצם עולם מימי וסגור, אל תוך מים חמימים – הוא הדרגתי ועדין יותר.

נשים רבות מספרות שלידה במים עזרה להן להתמודד עם הכאב, להפחית חרדה, ואפילו להימנע מהתערבויות רפואיות. זה לא מתאים לכל אחת, וזה דורש תנאים מתאימים – כמו אמבטיה גדולה, ציוד סטרילי וצוות מיומן – אבל זה בהחלט משהו שאני ממליצה לבחון, לשקול ולבדוק.

במהלך הצירים, המים תומכים במשקל הגוף, מקלים על הלחץ ומאפשרים לך לנוע בחופשיות ולמצוא תנוחות נוחות ללידה. החום ממשיך להרפות את השרירים ומפחית את תחושת הכאב. יש נשים שמרגישות שהמים נותנים להן תחושת שליטה גדולה יותר בלידה.

לידה במים

אם את אכן שוקלת לידת מים – חשוב לדעת שלא כל בית חולים מציע את האפשרות הזו. נכון להיום, לצערי יש רק בית חולים אחד בצפון בו ניתן ללדת בלידת מים – בני ציון בחיפה, אך יש מספר מקומות בארץ שבהם זה יותר נפוץ. ממשאל שערכתי בקרב קולגות מהמרכז ניכר כי בית החולים לניאדו מככב בראש. אחריו מגיעים בסדר אקראי איכילוב, תל השומר, קפלן, אסותא, בלינסון ומאיר.

מעדויות בשטח זה תלוי בצוות התורן או שקיימים הגבלות וסייגים. אני ממליצה לך ליצור קשר עם חדר הלידה בו את מעוניינת ללדת, ולוודא מהי המדיניות שלהם בנושא זה.

ויש כמובן גם את האפשרות ללידת בית – בה אפשר לשכור בריכה ללידה, או שהמיילדת מביאה איתה את הבריכה, ולקבל ליווי מקצועי שמכיר את התהליך לעומק. זה דורש הכנה – אבל זו יכולה להיות חוויה מדהימה. באופן אישי יצא לי ללוות לידות מים בלידות בית. אין ספק שזו חוויה מיוחדת, גם ליולדת וגם לסביבה התומכת שמקיפה אותה.

מים גם מבפנים – שתייה, קרח, קרטיב

המים חשובים גם לשתייה – לא רק כדי להרגיש טוב, אלא גם כדי שהצירים יעבדו טוב. כשאנחנו שותות, אנחנו עוזרות לגוף לשמור על אנרגיה, על ריכוז, על חום גוף תקין. התייבשות יכולה ממש להאט את קצב הלידה. לכן אני תמיד ממליצה להחזיק בקבוק לידך – ולשתות שלוקים קטנים גם אם את לא צמאה. אחד התפקידים שאני והמלווה של היולדת חולקים זה לוודא שהיא שותה מספיק לאורך הלידה. כמובן לא לשכוח כל שעה גם להתפנות. שלפוחית מלאה יכולה לקשות מעט על התינוק, לכן נשמור לו על נתיב פנוי עד כמה שניתן.

אם יש בחילה או תחושת עומס – אפשר פשוט למצוץ קוביית קרח, או לאכול קרטיב קטן טבעי. זה גם מקרר, גם מרענן, וגם עוזר להישאר מחוברת לעצמך. טיפ מעולה: תביאו שלוקים לחדר לידה, ובקשו מהמיילדת לשמור לך במקפיא.

לפעמים רק לשמוע מים – זה מספיק

לא תמיד חייבים להיות ממש בתוך המים כדי ליהנות מהאפקט המרגיע שלהם. לפעמים, אפילו רק לשמוע קול של מים זורמים – נחל קטן, גלים שמתנפצים, או גשם – זה מספיק כדי להוריד דופק, להרגיע את הנשימה, ולהכניס אותך למרחב רגוע יותר. אם את מתחברת לזה – אפשר להכין מראש פלייליסט עם קולות של מים, ולהשמיע אותו בלידה או אפילו כבר מהשבועות האחרונים להריון, כדי להיכנס לאווירה.

מים יכולים לעטוף אותך ברגעים הכי אינטנסיביים של הלידה – להרגיע, לחמם, להקל, לעזור לך להרגיש יותר בבית בתוך הגוף שלך. מקלחת קצרה, אמבטיה ארוכה, קוביית קרח קטנה או כוס מים פשוטה – כל אחת מהן יכולה להיות דרך להתחבר לעצמך. הדרך שלך ללדת – היא ייחודית, ומים יכולים להיות חלק מהכלים שיעזרו לך לעבור אותה מתוך שקט, חיבור וביטחון.

אם את רוצה לדעת איך זה יכול להתאים ללידה שלך, אני כאן בשבילך

מכירה מישהי שהמידע הזה יכול להיות רלוונטי עבורה? שתפי איתה את המאמר.
אשמח לסייע ולענות על כל שאלה. נגה

דילוג לתוכן